Odběr novinek

Rozesílání novinek na Váš e-mail:

14. 3. 2019 SVĚTOVÝ DEN LEDVIN

13.3.2019

Pečujte o své ledviny nejen na světový den ledvin

Již počtrnácté v řadě vyhlašují Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost druhý březnový čtvrtek Světovým dnem ledvin. S mottem "Zdravé ledviny pro každého a kdekoliv" se snaží upozornit na nutnost strategie prevence a léčby onemocnění ledvin.

Nezapomínejte 14. 3 2019 SVĚTOVÝ DEN LEDVINani na pravidelné kontroly hladin cukru v krvi, kontroly krevního tlaku a funkce ledvin v rámci preventivní prohlídky. Na Světový den ledvin máte navíc možnost nechat si ověřit kondici vašich ledvin ve vybraných nefrologických  ambulancích a také dialyzačních střediscích.

Ledviny jsou párovým orgánem a patří mezi klíčové orgány v našem těle, stejně jako třeba srdce či plíce. Odstraňují z těla zplodiny látkové přeměny, jako jsou draslík, kreatinin a močovina, které jsou vylučovány spolu s přebytečnou tekutinou v podobě moči. Ledviny se tímto starají i o rovnováhu vody v těle. Kromě pročištění krve zastávají také funkci regulace krevního tlaku, aktivují vitamin D důležitý nejen pro růst kostí a produkují hormon důležitý pro tvorbu červených krvinek.

 

Péče o ledviny musí být každodenní

Správná funkce ledvin přispívá k naší celkové pohodě, a proto péče o ledviny musí být každodenní a začíná přiměřeným a pravidelným přísunem čisté vody a zdravou a vyváženou stravou s nízkým obsahem soli. Ledvinám škodí nevhodná strava a stres. Nezapomeňte, že ledvinám může škodit také sůl skrytá v jídle, hojně zastoupená v polotovarech, slaných i sladkých dobrotách a dochucovadlech. Strava každého člověka by měla být natolik pestrá, aby obsahovala všechny důležité vitamíny, minerály, cukry, tuky a bílkoviny, zároveň by neměla být pro organismus zatěžující a neměla by vést k nadváze. Výborné jsou močopudné potraviny jako okurky, jablka, meloun, řepa, petržel a další zelenina a ovoce.

 

Chronické onemocnění ledvin

Chronické onemocnění ledvin (CKD) je "tichý zabiják", v časném stadiu často totiž nemívá žádné příznaky a nezpůsobuje potíže. Nemocný může ztratit až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky. Proto včasná diagnostika bývá někdy problematická. U rizikových pacientů by měla být pravidelně kontrolována moč na přítomnost bílkovin či krve a měřena koncentrace kreatininu v krvi.
K příznakům chronického onemocnění ledvin v pokročilém stadiu patří: otoky kotníků, únava, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu.

Nejčastějšími příčinami chronického onemocnění ledvin jsou diabetes a hypertenze. Celosvětově je postiženo chronickým onemocněním ledvin 10 % populace, tudíž každý desátý člověk. Onemocněním ledvin mohou být postiženi lidé jakéhokoliv stáří, riziko se ale zvyšuje s věkem. Rizikové faktory chronického onemocnění ledvin jsou: diabetes, hypertenze, obezita, onemocnění ledvin v rodině, kouření, věk nad 50 let.

 

8 zlatých pravidel ke snížení rizika chronického onemocnění ledvin:

1.         buďte aktivní a udržujte se v dobré kondici

2.         nechte si pravidelně kontrolovat hladinu cukru v krvi

3.         kontrolujte si krevní tlak

4.         jezte zdravě, snižte příjem soli a mějte svoji hmotnost pod kontrolou

5.         udržujte dostatečný příjem tekutin

6.         nekuřte

7.         neužívejte pravidelně léky bez konzultace s lékařem

8.         nechte si pravidelně zkontrolovat funkci ledvin, jestliže máte jeden nebo více rizikových faktorů